Dita Lase: Veģetāras virtuves noslēpumi – kā pagatavot lielisku ēdienu bez gaļas

Ar ko veģetārs ēdiens atšķiras no ēdiena bez gaļas? Ko tad lai ēd, ja atsakās no gaļas, zivīm olām, un – nedod' die's – vēl arī no piena? Es negribu ēst diētiskas pusdienas – kur ņemt spēku cirst malku un klabināt datora klaviatūras taustiņus, kur ņemt sātīgumu, kur garšu? Zupa bez gaļas? Jūs jokojat? Kas jāliek šķīvī tajā vietā, kur kādreiz bija kotlete – soja vien būs tagad jāēd? Kas ir kičari un ko tas dod sapratnē par veģetāru ēdienu? Garšīgs ēdiens bez gaļas? Neticu! – parādi man 7 dienu ēdienkarti ar trim gardām ēdienreizēm no veģetāriem produktiem vien!
 
Tieši to arī centīsimies parādīt šajā lekcijā – kāds ir garšīgs, sātīgs un pilnvērtīgs veģetārs ēdiens, akcentējot praktisko pusi: konkrētas receptes, idejas, garšvielas, gatavošanas paņēmienus. Ja esat veģetārietis – lekcija iedvesmos rīkot garšu svētkus virtuvē un ēst sātīgāk, sabalansētāk, radošāk. Ja esat visēdājs – sniegs ierosmi interesantākai un daudzveidīgākai dārzeņu, graudu, pākšaugu gatavošanai par sautējumu, vārītiem/ceptiem kartupeļiem vai salātiem.
 
Dita Lase, veģetāra uztura skolas Vegus vadītāja, veģetāras un veselīgas ēšanas entuziaste vairāk nekā 17 gadus, "Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas" autore. Savās lekcijās apvieno izzinošo ar izklaidējošo: tajās sastopas humors, aizrautība, skolotājas izglītība un aicinājums apvienojumā ar caurcaurēm "praktiskā latvieša" lietišķumu – jebkurām zināšanām ir jēga vien tad, ja to pēc tam var ēst.
 
 

No kursa dalībnieku atsauksmēm
 

Kopējais kursa vērtējums: 4.42 no 5
 
"Visvairāk patika informācija par dažādiem praktiskajiem "knifiņiem", kurus tā vienkārši grāmatās neizlasīt."
 
"Praktiski padomi par garšvielām, skaidrs stāstījums un personīgā pieredze. Liels paldies! Vienlaikus, e-pasta materiāli arī ir ļoti labi. Kursu par šādu tēmu nav daudz, tādēļ liels prieks, un domāju, gan veģetāriešiem, gan visēdājiem tas varētu būt interesants, jo vairākas receptes ir ļoti oriģinālas."
 
"Paldies par lekcijām, un izcili, ka pēc tam jūs atsūtījāt plašu materiālo par receptēm, tas ļoti noder!"
 
"Atraktīvs stāstījums un recepšu analizēšana - vienu un to pašu recepti variējot ar dažādām sastāvdaļām iegūstam dažādus atšķirīgus ēdienu."
  
  
Vienas lekcijas aptuvenais garums: 1,5h
Lekciju kurss notiks klātienē – Birojnīcas telpās Berga bazārā.
Cena par visu kursu: 30 EUR
Par vienu atsevišķu lekciju: 15 EUR

Lekciju saraksts

1. lekcija. Populārākie aizspriedumi par veģetāru/ vegānu ēdienu

18. janvārī, plkst. 18.30 Birojnīcā, Berga bazārā
Salātlapas, soja, mākslīgi aizvietotāji, garšas, daudzveidības vai uzturvielu trūkums, diētisks – veselīgs, visu laiku jādzīvo virtuvē u.c. Ko patiesībā nozīmē veģetārs ēdiens, kā tas izskatās - tipiskākie ēdienu piemēri, receptes. Uzturvielu vadlīnijas - kur veģetārieši ņem olbaltumvielas, B12, dzelzi, minerālvielas; kičari stāsts.

2. lekcija. Kā veidojas veģetāru ēdienu garšīgums

25. janvārī, plkst. 18.30 Birojnīcā, Berga bazārā
Garšvielu lietošana. Kā gatavot pilnvērtīgu zupu bez gaļas – buljons, krēmzupas, sātīgās zupas, saldās zupas utt. "Un ja nu man pietrūks..." jeb ēdieni – imitācijas: kotletes, karbonādes, zivis, piens, olas, siers utt.

3. lekcija. Veģetāri un vegāni ēdieni bez centieniem kaut ko atdarināt

1. februārī, plkst. 18.30 Birojnīcā, Berga bazārā
Pākšaugu, graudu, dārzeņu, augļu gatavošana daudz atraktīvākos veidos par “vārīti kartupeļi ar salātiem”. Ātras ēdienu gatavošanas vadlīnijas/ receptes.